Løksuppe er noe av det aller beste jeg vet. Selve definisjonen på høst for meg er når det er fersk løk i butikken, på bondens marked eller om du har dyrket den selv.
Server gjerne løksuppa med en grill chees sandwitch, AKA ostesmørbrød. Oppskrift finner du UNDER.
Lag gjerne en stor porsjon, og frys ned suppa i porsjons størrelser.
Skrell all løken og skjær den i skiver a ca 3-4 mm tykke. Ha alt i en kjele, stek med rikelig med oliven olje på medium lav varme. Du kan gi deg etter 15 minutter. Men her er hemmeligheten; koker du det ned til konsistensen av marmelade vil løken være på sitt mest smakfulle. Bruk et halvt glass vann nå og da om de ser tørt ut i gryta.
2
Når løken er mør og fin, kan du tilsette chili og ingefær. Ingefæren og chilien skal ikke være dominant i smaken, men utvide smaksregisteret. Tilsett krydder også i denne blandingen og rør godt rundt.
Tilsett buljongen og varm det opp til kokepunktet, før du slår av plata.
Ikke glem å smak. Kjenn etter på saltmengde og fond/kraft mengde, og tilsett mer av det du ønsker. Vær litt forskiktig med å tilføre mer chili eller ingefær på dette tidspunktet, disse smakene vil utvikle seg videre også under gratineringen.
3
Hell ønsket mengde suppe i en ildfast bolle. Ha litt krutonger i suppen, og topp litt ost over suppe og krutonger. Min favoritt er litt chedar toppet med parmesan eller Westerbotten ost.
Sett grillen på høy varme og sett bollene inn i ovnen. Ta dem ut når osten er gylden.
Ingredients
1galgul løk
1galrød løk
4galssjalott løk
1galhvitløk
3galsvårløk
1tbspraspet ingefær
1galchili (mindre eller mer er lov etter smak)
1lvann
grønsaks fond eller buljong
storfe fond eller buljong
krutonger
ost
persille
oregano
timian
salt
Directions
1
Skrell all løken og skjær den i skiver a ca 3-4 mm tykke. Ha alt i en kjele, stek med rikelig med oliven olje på medium lav varme. Du kan gi deg etter 15 minutter. Men her er hemmeligheten; koker du det ned til konsistensen av marmelade vil løken være på sitt mest smakfulle. Bruk et halvt glass vann nå og da om de ser tørt ut i gryta.
2
Når løken er mør og fin, kan du tilsette chili og ingefær. Ingefæren og chilien skal ikke være dominant i smaken, men utvide smaksregisteret. Tilsett krydder også i denne blandingen og rør godt rundt.
Tilsett buljongen og varm det opp til kokepunktet, før du slår av plata.
Ikke glem å smak. Kjenn etter på saltmengde og fond/kraft mengde, og tilsett mer av det du ønsker. Vær litt forskiktig med å tilføre mer chili eller ingefær på dette tidspunktet, disse smakene vil utvikle seg videre også under gratineringen.
3
Hell ønsket mengde suppe i en ildfast bolle. Ha litt krutonger i suppen, og topp litt ost over suppe og krutonger. Min favoritt er litt chedar toppet med parmesan eller Westerbotten ost.
Sett grillen på høy varme og sett bollene inn i ovnen. Ta dem ut når osten er gylden.
Yields1 ServingPrep Time5 minsCook Time10 minsTotal Time15 mins
2skiver landbrød eller toastbrød.
west mozarella eller typ norvegia
parmesan eller westerbotten ost
cheddar
smør til steking
1
Varmer opp panna på middels varme. Vil ikke ha den for varm, da vil brødet svi før osten har smeltet.
Når panna er varm smører jeg et tynt lag med smør på den ene skiven med brød, og legger den med smørsiden ned. Mens brødet ligger i panna, legger jeg på de ulike ostene. Det er samspillet av oster her som gir smaksopplevelsen.
Til slutt legger jeg på en skive på toppen, med et tynt lag med smør på utsiden.
2
Når skiven begynner å få en gylden farge, støtter jeg opp hele arrangementet, og snur det forsiktig. Nå stekes det tilsvarende lenge på andre siden slik at osten smelter.
3
Serveres gjerne med noe syltet, som rødløk, sylteagurk eller liknende.
Ingredients
2skiver landbrød eller toastbrød.
west mozarella eller typ norvegia
parmesan eller westerbotten ost
cheddar
smør til steking
Directions
1
Varmer opp panna på middels varme. Vil ikke ha den for varm, da vil brødet svi før osten har smeltet.
Når panna er varm smører jeg et tynt lag med smør på den ene skiven med brød, og legger den med smørsiden ned. Mens brødet ligger i panna, legger jeg på de ulike ostene. Det er samspillet av oster her som gir smaksopplevelsen.
Til slutt legger jeg på en skive på toppen, med et tynt lag med smør på utsiden.
2
Når skiven begynner å få en gylden farge, støtter jeg opp hele arrangementet, og snur det forsiktig. Nå stekes det tilsvarende lenge på andre siden slik at osten smelter.
3
Serveres gjerne med noe syltet, som rødløk, sylteagurk eller liknende.