Himmelsk Løksuppe

ForfatterYngve AskKategori, Vanskelighetsgrad Enkel

GirPorsjoner
Forberedelsestid30 minsKoketid30 minsTotal tid1 hr

 1 gal gul løk
 1 gal rød løk
 4 stk sjalott løk
 1 gal hvitløk
 3 stk vårløk
 1 ss raspet ingefær
 1 gal chili (mindre eller mer er lov etter smak)
 1 l vann
 grønsaks fond eller buljong
 storfe fond eller buljong
 krutonger
 ost
 persille
 oregano
 timian
 salt

1

Skrell all løken og skjær den i skiver a ca 3-4 mm tykke. Ha alt i en kjele, stek med rikelig med oliven olje på medium lav varme. Du kan gi deg etter 15 minutter. Men her er hemmeligheten; koker du det ned til konsistensen av marmelade vil løken være på sitt mest smakfulle. Bruk et halvt glass vann nå og da om de ser tørt ut i gryta.

2

Når løken er mør og fin, kan du tilsette chili og ingefær. Ingefæren og chilien skal ikke være dominant i smaken, men utvide smaksregisteret. Tilsett krydder også i denne blandingen og rør godt rundt.
Tilsett buljongen og varm det opp til kokepunktet, før du slår av plata.
Ikke glem å smak. Kjenn etter på saltmengde og fond/kraft mengde, og tilsett mer av det du ønsker. Vær litt forskiktig med å tilføre mer chili eller ingefær på dette tidspunktet, disse smakene vil utvikle seg videre også under gratineringen.

3

Hell ønsket mengde suppe i en ildfast bolle. Ha litt krutonger i suppen, og topp litt ost over suppe og krutonger. Min favoritt er litt chedar toppet med parmesan eller Westerbotten ost.
Sett grillen på høy varme og sett bollene inn i ovnen. Ta dem ut når osten er gylden.

Ingredienser

 1 gal gul løk
 1 gal rød løk
 4 stk sjalott løk
 1 gal hvitløk
 3 stk vårløk
 1 ss raspet ingefær
 1 gal chili (mindre eller mer er lov etter smak)
 1 l vann
 grønsaks fond eller buljong
 storfe fond eller buljong
 krutonger
 ost
 persille
 oregano
 timian
 salt

Fremgangsmåte

1

Skrell all løken og skjær den i skiver a ca 3-4 mm tykke. Ha alt i en kjele, stek med rikelig med oliven olje på medium lav varme. Du kan gi deg etter 15 minutter. Men her er hemmeligheten; koker du det ned til konsistensen av marmelade vil løken være på sitt mest smakfulle. Bruk et halvt glass vann nå og da om de ser tørt ut i gryta.

2

Når løken er mør og fin, kan du tilsette chili og ingefær. Ingefæren og chilien skal ikke være dominant i smaken, men utvide smaksregisteret. Tilsett krydder også i denne blandingen og rør godt rundt.
Tilsett buljongen og varm det opp til kokepunktet, før du slår av plata.
Ikke glem å smak. Kjenn etter på saltmengde og fond/kraft mengde, og tilsett mer av det du ønsker. Vær litt forskiktig med å tilføre mer chili eller ingefær på dette tidspunktet, disse smakene vil utvikle seg videre også under gratineringen.

3

Hell ønsket mengde suppe i en ildfast bolle. Ha litt krutonger i suppen, og topp litt ost over suppe og krutonger. Min favoritt er litt chedar toppet med parmesan eller Westerbotten ost.
Sett grillen på høy varme og sett bollene inn i ovnen. Ta dem ut når osten er gylden.

Himmelsk Løksuppe

Legg gjerne igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *